content top

Kunsten av portrettfotografering

Kunsten av portrettfotografering

Kunsten av portrettfotografering kan læres i mange år, heldigvis kan det grunnleggende om å komponere denne typen bilder læres i løpet av noen få øyeblikk. Her er noen enkle tips om komposisjoner som hjelper deg å unngå hyppige feil.

 

1. Hold deg til kanonen

Riktige rammer av bildet er nøkkelen. For å være sikker at bildene våre blir gode, er det best å følge allment aksepterte regler for beskjæring av portrettbilder. Når det gjelder et klassisk portrett, møter vi vanligvis tre typer bilder: til skuldrene, fra livet opp og såkalte tre kvarter der rammens nedre kant går på tvers av lårene eller leggene. Valget mellom den andre og den tredje typen bilder skal vanligvis påtvinges av modellens stilling eller antrekk. Ved å holde seg til disse bildetypene blir det mye enklere å ta riktig portrettbilde.

 

2. Gi modellen «plass for å puste» og ikke ha ham eller henne sentralt

Å plassere modellen i midten av bildet er en av de vanligste feilene for nybegynnere. Og selv om det i tilfelle en firkantet ramme eller et klassisk portrett en face har sin begrunnelse, skal bildene se mye mer naturlig ut når vi får litt mer plass i rammen på denne siden modellens ansikt vender mot. Dette prinsippet bør også følges når det gjelder vertikale rammer.

 

3. Plasser øyet på et sterkt punkt

Som i alle typer fotografier anvender man også i portrett den ovennevnte regelen for tredeling, ifølge den skal nøkkelelementene på bildet plasseres langs avtalte linjer som deler det inn i 3 deler. En enda sterkere effekt oppnås når disse elementene finnes i kontaktpunktet for disse linjene.

content top