content top

Oslo – byen fra drømmer

Oslo – byen fra drømmer

Aller har hørt om Oslo. Alle vet hvor byen ligger og at den er Norges hovedstad. Noen kjenner kanskje til dens viktigste severdigheter som f.eks. Hollmenkollbakken, Aker Brygge eller Vigelandsparken. Men det er ikke severdigheter som er viktigst der. Det er ikke kongen som vinker fra balkongen på 17. mai. Det er folk som bor i Oslo som skaper en unik og uforglemmelig atmosfære. Og naturen som er en del av byen.

Oslo5

De som kommer til Oslo, forventer at de vil oppleve en typisk europeisk hovedstad der folk skynder seg, er hele tida i bevegelse og mangler tid til alt mulig. Men Oslo er ikke typisk europeisk by. Selv om den har vokst mye i det siste, forblir stemningen den samme som for mange år siden. Det er ro og stillhet som kjennetegner Oslo. Og man får inntrykk av at tida går saktere her enn andre steder i verden. Nordmenn har tid til alt de planlegger. Kanskje det er på grunn av den nærliggende naturen at de tar alt med ro. Å være ute i naturen og delta i friluftsliv er for dem en selvfølge slik som å våkne eller puste. På den måten er de mindre stresset og kan utvikle seg på alle mulige måter.

I byen er det veldig mange små og litt større parker som alle har adgang til. Det er f.eks. Sofienbergparken som ligger i sentrum, eller Sognsvann der man kan bade og ligge på stranda i solrike dager. Frognersenter er også verdt å nevne. Det beste er likevel ikke antall slike grønne steder, men at det er veldig lett å komme seg til dem. De er overalt, innenfor rekkevidde til enhvert menneske, som om selve byen og dens bebyggelse er bare et tillegg til naturen.

Det som man også kan observere i Oslo, er et stort antall kunstnere og håndverkere. Osloenser liker å drive med små ting som gjør dem glade. De syr, maler, meisler eller bare strikker sokker. Noen av dem gjør det i tillegg til vanlig jobb, for andre har det blitt hele deres liv. Grünerløkka er den delen av Oslo som er kultursentrum i byen. Der får man se mange gallerier, butikker til lokale motedesignere og små kafeer der musikkere arrangerer konserter. Bydelen kjennetegnes av små hus og bygårder der de lokale kunstnere skaper sine verk. Det er som en annen verden.

Og slik er det egentlig i hele Norge – det er en annen verden som de som kommer utenfra Norden har vanskelig å forestille seg. Derfor lønner det seg å komme f.eks. til Oslo og få se dens unike atmosfære. Byens særegenhet må man nemlig oppleve på egen hånd.

content top